Iepazīšanās ar Mārtiņdienas tradīcijām

Iepazīšanās ar Mārtiņdienas tradīcijām

2018-11-01, 13.21

Skolas soma LV100

   Mēs, Ances pamatskolas 1.-4. klašu skolēni , 17. oktobrī projekta “Latvijas skolas soma.”ietvaros apmeklējām Ventspils Piejūras brīdabas muzeju, lai uzzinātu, kā un kāpēc senie latvieši svinējuši Mārtiņdienu. Mūs sagaidīja un nodarbību vadīja Zane.

“Zeme rīb, rati klaudz,

  IMG-20181020-WA0001
  IMG-20181020-WA0002
  IMG-20181020-WA0006
  IMG 20181031 153218

Kas to zemi rībināja?
Nu atbrauca Mārtiņdiena
Deviņiem kumeļiem.”
   Uzzinājām, ka Mārtiņi ir svinama diena tāpēc, ka šī diena iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Līdz Mārtiņiem bija padarāmi trīs lieli darbi: jānovāc visa raža un jāpabeidz rudens aršana, lai zeme varētu atpūsties, jāsatīra mājas apkātne, kā arī malkai vajadzēja būt sanestai šķūnītī. Arī mums divās minūtēs bija jāienes neliela kaudzīte ar malkas pagalēm šķūnītī.Tas mums visiem patika, jo laukā bija auksti un tā skrienot sasildījāmies. Sadalījamies divās grupās. Mums Zane izdalīja mazus grābeklīšus un mēs grābām lapas senlatviešu sētā. Dažiem skolēniem nepatika mazie grābekļi, gribēja lielos, jo tā varētu vairāk padarīt.
   Pēc āra darbiem iegājām senlatviešu mājā, kurā daudzi no bērniem bija pirmo reizi. Viņi tagad redzēja, kāda izskatījās senlatviešu dzīvojamā istaba. Zane mums pastāstīja, ka Mārtiņos galdu apklāja ar baltu galdautu, uz galda vajadzēja būt arī baltai svecei un Mārtiņdienas ēdieniem: maizei, pelēko zirņu pikām, galertam un medus raušiem. Mums šie ēdieni bija jātpazīst fotogrāfijās.
   Mārtiņu visjautrākā ieraža ir budēļos iešana. Maskās ļaudis gāja no mājas uz māju skandēdami Mārtiņu dziesmas un taisīdami lielu troksni. Mājās, ienākot Mārtiņbērniem, ienesa svētību un auglību nākamajam gadam. Zane parādīja un pastāstīja par piecām galvenajām maskām. Tās bija lielā sieva un mazais vīriņš, dzērve, siena kaudze, lācis un zirgs. Vislabāk patika zirga maska, jo varējām paši iejusties zirga lomā . Zane mums izdalīja dažādus “mūzikas”instrumentus, ar kuriem varējām taisīt lielu troksni. Un tā mūsu Mārtiņu gājiens varēja sākties!
   Dziedādami “Kumeliņi, kumeliņi, tu man kaunu padarīj…”un taisīdami lielu troksni devāmies turpat netālu uz Smiltnieku mājām. Mūs sagaidīja silti izkurināta istaba, ar baltu galdautu apklāts galds, medus trauciņš, baltmaize un karsta piparmētru tēja. Pirms cienāšanās minējām mīklas. Visiem ļoti ļoti garšoja medusmaize ar tēju!
“Skrien, bitīte, istabā
Mārtenīša vakarā;
Ja tu pati neieskrien,
Ienes sava saldumiņa.”
   Zane pastāstīja arī par dažiem Mārtiņdienas ticējumiem, piemēram, “Ja Mārtiņdiena ir jauka un skaidra, tad ziemā būs liels sals”, kā rotāt māju ar krāsainajām rudens lapām, iemācīja dažas tautasdziesmas par Mārtiņiem.
   Skolēniem šīs dienas pasākums ļoti patika. To viņi atspoguļoja savos zīmējumos unaprakstos par piedzīvoto. Mārtiņdienas vakarā viņi vēlas doties masku gājienā uz kaimiņu mājām, lai visiem būtu svētība un auglīgs nākamais gads.

IMG 20181031 153235

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm