Latvijas lepnums un bagātība

Latvijas lepnums un bagātība

2018-11-12, 08.24

Skolas soma LV100

    Lasīt informāciju par iespējām, ko mums var sniegt Latvijas Nacionālā bibliotēka, ir viens, bet  pavisam kas cits, visu redzēt savām acīm. Mēs, Ugāles 10. klases skolēni, braucām uz Latvijas Nacionālo bibliotēku ar vairākiem mērķiem.

  65F56BEB-FD90-42D9-9FCA-1BA838F3F63C
  5782F122-9F82-4E1F-96ED-B9EFFF2C3956
  BE08A184-7ADA-47CA-B5CF-87B36B97B0D0
  C8FA021A-2AE3-4A4A-B122-ADE756B8FABF
  EB2AA439-99CD-47BC-A4A2-9279E27C757E

   Grāmatas ir tikai viena no tvertnēm, kur glabājam to, ko baidāmies aizmirst. Grāmatām pašām nav maģiska spēka. Šis spēks ir tam, kas grāmatās pateikts, tam, kas Visuma gabaliņus mūsu priekšā sadiedz vienotā veselā.

/Rejs Bredberijs/
   Pirmais ~ pārliecināties, vai varam piekrist tam, ka jaunuzceltā ēka ir starp 21. gadsimta 10 lielākajām, skaistākajām, mūsdienīgākajām bibliotēkām. Jā, arhitektu paveiktais pārsteidz. No ārpuses skatītā ēka turpināja pārsteigt arī iekšpusē. Pirmais pārsteigums ~ tautas grāmatu plaukts, kurā atrodas cilvēku dāvinātās grāmatas sešos stāvos no stikla veidotās konstrukcijās. 
   Otrais pārsteigums ~ skats, kas paveras, lūkojoties no augšas uz leju. Trepes veido aku ~ tuneli, kas it kā pazūd zem kājām. Tā ir optiskā ilūzija. Optiskās ilūzijas princips izmantots arī, tā saucamajos, „pastmarku logos”, no kuriem paveras skats uz Pēterbaznīcu. Logi ir blakus viens otram, taču, skatoties pa katru vienu no tiem, redzi ko citu. Pa vienu lūkojoties, Pēterbaznīca liekas ļoti tuvu, pa otru – tālu. Un tas tikai tāpēc, ka logi izvietoti dažādā augstumā no grīdas!
   Trešais pārsteigums ~ iekštelpu apdarē izmantota koksne. Vispopulārākie koki – Latvijas bērzs un Kanādas kļava.
   LNB vienpadsmitajā stāvā apskatāma Rīgā dzimušā, visu laiku ražīgākā un slavenākā arhitekta Gunāra Gunivalža Birkerta darbu maketi. Par „Gaismas pils” projektu pats arhitekts kādreiz teicis tā: „Tā ir ēka, pie kuras visilgāk esmu strādājis. Tā ir ēka, kurai esmu nodevies ar sirdi un dvēseli, jo tas nav tikai pasūtījums. Tā ir ēka Latvijai, manai dzimtenei, kur dzimuši un auguši mani vecāki. Tas ir tāds nacionāls gods, ka es to varēju darīt… .”
   Otrais mērķis ~ pārliecināties klātienē, cik pareizs ir apgalvojums, ka bibliotēka ir kultūras un sabiedriskās dzīves centrs. Gide apliecināja, ka LNB ir mūsdienīgs un radošs pasaules līmeņa informācijas un kultūras centrs, kurā notiek izstādes, publiskas diskusijas un prezentācijas, kurā var apmeklēt koncertus Ziedoņa zālē, skatīties kinofilmas un atrast nepieciešamo informāciju. Bibliotēkas darbinieki organizē daudzveidīgas aktivitātes dažādām mērķauditorijām: ģimenēm, bērniem, skolēniem utt. Uzzinājām, ka Londonas Grāmatu tirgū LNB saņēma Starptautisko izcilības balvu nominācijā „Gada bibliotēka 2018”.
   Trešais mērķis ~ iepazīt bibliotēkas iekārtojuma struktūru. Ieskatījāmies un mazliet iepazinām daudzas lasītavas un centrus. Iespējas iegūt specifisku informāciju ir ļoti plašas ~ ekonomikas un tiesībzinātnes, tehnoloģijas un dabas zinātnes, mūzika, retie rokraksti un grāmatas, dažādas kartes, vēl un vēl… Grāmatu daudzums un dažādība bibliotēkā ir tiešām pārsteidzoša! Mazākā grāmata, kuras izmērs ir 6 x 6 mm un smagākā grāmata ~ 26 kilogramus smaga. Viens no Latvijas lielākajiem dārgumiem ~ Krišjāņa Barona darinātais Dainu skapis!
   Skaidrs, ka studējot mēs noteikti apmeklēsim “Gaismas pili”. Un noteikti arī Letonikas un Baltijas lasītavu, kurā visi materiāli ir par Latviju un latviešiem. Iespējams, ka kādreiz tur būs kāds no mūsu zinātniskajiem vai radošajiem darbiem, vai ziņas par kādu no mums, kura devums Latvijai ir ļoti nozīmīgs.
   Oranžērijā apskatījām mums jau zināmās Latvijas simtgades spēlfilmas “Homo Novus” varoņu tērpu izstādi. Tērpu māksliniece Liene Rolšteina radījusi apģērbus, cepures un kurpes ticamai trīsdesmito gadu vides un sabiedrības raksturošanai.
   Nacionālās bibliotēkas apmeklējumu beidzām Ziedoņa zālē.
   Iegūtās zināšanas un bagātie iespaidi mums lieliski noderēs latviešu valodas un literatūras stundās un radošajos darbos.
Ugāles vidusskolas 10. klases vārdā Zane Bērziņa un Elizabete Gulbe

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm