Kamēr vēl rudens turas ieķēries lapās…

Kamēr vēl rudens turas ieķēries lapās…

2018-11-14, 08.22

Skolas soma LV100

   “Skolas somas” ietvaros 2. novembrī Puzes pamatskolas
4.–9. klases skolēni devās mācību ekskursijā uz Rīgu.
Dienas plāns bija diezgan intensīvs, lai brauciens būtu mērķtiecīgs, organizēts, pietiekami jēgpilns un izglītojošs.

  155
  156
  157
  152
  153
  154

   Lai kaut daļiņu redzētu no Rīgas arhitektūras, šķērsojām Vanšu tiltu kājām. No tā, nenoliedzami, paveras skaists skats uz Rīgu – tās vēsturiskajiem torņiem un jaunajām augstceltnēm. Pirms došanās uz Latvijas Kara muzeju vēl paspējām aiziet līdz Doma laukumam, pa ceļam apskatīt Saeimas ēku, piemiņas vietu 1991. gada barikādēm, Doma baznīcu, radio ēku, Doma laukumu.
   Kara muzejā mūs sagaidīja divi gidi. Sadalījāmies divās grupās 4.–6. klašu skolēni bija viena grupā, savukārt 7.–9. klašu skolēni otrā grupā. Mums, 7.–9.klases skolēniem, nodarbību “Bermontiāde” vadīja muzejpedagoģiskās programmas gids. Strādājām grupās, pildot dažādus uzdevumus, viens no tiem bija atpazīt patieso ziņu no nepatiesās ziņas, protams, šeit labi noderēja vēsturē mācītais, tie, kuri labāk klausījušies stundās, guva lielākus panākumus. Nodarbības kulminācija bija stāsts par ieročiem un Bermontiādi. Pēc tā, praktiski darbojoties, mums vajadzēja izplānot un prezentēt savu uzbrukuma plānu, par palīgu ņemot šai nodarbei paredzētus trafaretus, tādejādi arī apliecinot, ka esam mums stāstīto dzirdējuši un sapratuši. Pēc labi padarīta darba, mums vēl atlika laiks izstaigāt un iepazīt Kara muzeju, kur apskatāma, izlasāma aptveroša informācija par dažādiem laikiem Latvijas vēsturē.

(Elija Bogdanova, 8. klase)
   4.–6. klašu grupa karavīra vadībā klausījās stāstu par Lāčplēša ordeni, skatījās īsfilmas par Latvijas vēsturi un izteica savas domas par redzēto. Uzzinājām kāpēc tieši šādā vārdā nosaukts Lāčplēša ordenis, uzzinājām arī vēsturē nozīmīgas personības, kuras šo ordeni ir ieguvušas. Kad bijām ieguvuši pietiekami daudz informācijas par Lāčplēsi un Lāčplēša ordeni, mūsu uzdevums bija katram savā grupā uztaisīt plakātplanšetes par Lāčplēša dienu, sameklējot piemērotus attēlus un vārdu savienojumus. Darbu prezentēšana ritēja raiti, karavīrs vienmēr mums atgādināja par pilnīgu klusuma ievērošanu citu prezentēšanas laikā. Vislabākā prezentācija bija zēnu grupai, kuru pārstāvēja Ernests Sproģis, Sandijs Pliens, Lauris Žuburs, Renārs Gruzds, Ernests Vēbergs. Zēni bija īpaši piestrādājuši pie prezentācijas pasniegšanas veida. Kad prasmīgi bijām uzstājušies, tad noslēguma uzdevums mums bija saspraust karodziņus Latvijas dzimšanas dienai. Varējām arī uztaisīt sev un paņemt līdzi ģimenes locekļiem, bet pārējos mēs taisījām cilvēkiem pansionātos. Arī mūsu grupa pēc nodarbības aplūkoja muzeju, sevišķi interesanti mums likās redzēt, kāds izskatās Lāčplēša ordenis.
(Sāra Veģe, 6. klase)
   Tā kā muzeja apmeklējums beidzās ātrāk kā iecerēts un līdz kino sākumam bija mazliet laika, devāmies apskatīt Brīvības pieminekli, pēc tam Melngalvju namu un Brēmenes muzikantus pie Pētera baznīcas. Rīgā tiešām ir daudz apskates vietu! Un labi, ka varējām arī izstaigāt un apskatīt vismaz daļu no tām!
   Mūsu mācību ekskursijas noslēgumā bija paredzēts noskatīties vienu no Latvijas 100-gades filmām “Bille”, kas uzņemta pēc Vizmas Belševicas grāmatas motīviem. Interesanta, pamācoša, smieklīga, skumja, aizkustinoša, dzīvespriecīga, patiesa – tā es raksturotu šo filmu un arī Billi pašu. Atmiņā atsaucu literatūras stundās lasītos fragmentus no romāna, tagad pat radies kārdinājums izlasīt visu V. Belševicas romānu “Bille”. Mēs esam vienisprātis un noteikti ieteiktu šo filmu noskatīties ikvienam skolēnam, jo caur Billi mēs arī varam iepazīt mazliet vēsturi, mazliet pabūt paši pagātnē un pavērot, kā cilvēki tad ģērbās, uzvedās, dzīvoja, kas bija tam laikam raksturīgs un kas vērtīgs.
(Signe Līdaka, 8. klase)

158

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm