Atklājumiem pilna diena

Atklājumiem pilna diena

2018-12-27, 09.17

 

Skolas soma LV100

   Mūsu ceļojums “Latvijas Skolas somas” projektā sākās biomedicīnas centrā (BMC). Ekskursijas sākumā, viena  no darbiniecēm mums rādīja prezentāciju par to, kas vispār ir BMC un ko tajā dara.

   Prezentācijā bija arī tāda informācija, kuru vēl nezinājām, piemēram, kas ir DNS, ko tas nosaka. Uzzinājām DNS pilno nosaukumu – dezoksiribonukleīnskābe. Vēl uzzinājām, ka DNS nosaka to, kāds cilvēks vai cita dzīva būtne izskatīsies, uzvedīsies.
Mums bija iespēja izdalīt DNS no zemenes. Mums bija jāsadalās pa pāriem un, ievērojot darbinieču noteikumus, jāizdala DNS. Tas bija interesanti, mums visiem ļoti patika.
Kad DNS bija izdalīts, mēs devāmies audzēt baktērijas. Mums pastāstīja, ka visvairāk baktēriju ir uz telefonu ekrāniem un monitoriem. Lai mēs tās varētu izaudzēt, mums iedeva vates kociņu, kuru iemērcējām sālsūdenī un ar to uzlasījām baktērijas no vietām, kuras mums likās ar baktērijām bagātākās. Tad vates kociņu, uz kura atradās baktērijas, zigzaga formā izklājām plastmasas trauciņā. Vadītāja teica, ka šis trauciņš ir jānoliek siltā un mitrā vietā, lai baktērijas varētu izaugt. Pirmdien, kad atgriezāmies skolā, salīdzinājām savus rezultātus. Tie bija nepārspējami! Bet ar laiku tie sapelēja.
Pēc tam devāmies uz Escape room jeb izlaušanās no šūnas. Mēs sadalījāmies divās grupās, katrai grupa sava istaba, no kuras vajadzēja izkļūt izpildot dažādus uzdevumus. Mums visiem tas likās aizraujoši.
Pēc nodarbībām BMC devāmies uz Dailes teātri. Mums bija iespēja apskatīt dažas zāles un to, kā visi darbinieki gatavojas izrādēm. Mums atļāva piemērīt tērpus, kurus mākslinieki izmanto izrādēs. Protams, bez bildēm neiztikt.
Mums bija iespēja apskatīt skaisto galvaspilsētu Rīgu no augšas, proti, mēs uzkāpām uz Dailes teātra jumta, kurš atradās vienpadsmitajā stāvā. Rīga bija skaisti izgaismota, jo tuvojās taču Ziemassvētki, tas skatu padarīja vēl skaistāku, burvīgāku.
Pēc jaukajām nodarbībām devāmies uz Multikino, lai noskatītos latviešu filmu “Homo Novus”. Mūsuprāt, filma bija ļoti interesanta un pamācoša.
Diena bija izdevusies. Šīs ekskursijas laikā uzzinājām daudz jauna. Šīs zināšanas mums palīdzēs turpmāk skolā, piemēram, vizuālajā mākslā, bioloģijā, ķīmijā, literatūra, sociālajās zinībās u.c.

Evelīna Skrodere, Dārta Siliņa
Zūru pamatskolas 8. klases skolnieces

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm