Interese par fiziku un ķīmiju

Interese par fiziku un ķīmiju

2018-02-02, 07.27
100 4220

   Izzināt talantīgākos jaunos fiziķus un ķīmiķus, padziļināt interesi par šiem mācību priekšmetiem – tāds mērķis un uzdevums  ir tradicionālā  konkursa „Erudīts fizikā un ķīmijā” novada 8. un 9.klašu skolēniem. Šāds konkurss notiek jau sesto reizi – sadarbībā ar  attiecīgo mācību priekšmetu skolotājiem to organizē un vada metodisko apvienību vadītāji Uldis Ķemers un Aija Žogla.

  100 4213
  100 4215
  100 4216
  100 4219
  100 4221
  100 4222
  100 4226
  100 4229
  100 4232
   

   Šogad par tā norises vietu tika izvēlēta Ventspils Augstskola, laiks – 31.janvāris, kad telpas ir patukšas un klusas, jo studenti atpūšas pēc nokārtotiem ziemas sesijas eksāmeniem, tāpēc skolēniem – potenciālajiem studentiem bija plašākas iespējas iepazīties ar augstskolas piedāvājumiem un iespējām.
 Pirms konkursa mūsu skolu 6 komandas no Ances, Popes, Užavas pamatskolas, Piltenes un Ugāles vidusskolas sagaidīja VeA sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Jēkabsone. Viņas uzskats, ka jau pamatskolā jauniešiem ir svarīgi domāt, ko darīs tālāk, kā veidos savu turpmāko karjeru. Lai  izglītību varētu iegūt  augstskolā, ir jāveic trīs gadu vidusskolas posms, kur pilnībā būtu jāapzinās, kas interesē, kam jāpievērš lielāka uzmanība, lai intereses un vēlmes varētu piepildīties. Nav mazsvarīgi arī  centralizēto eksāmenu rezultāti – no tiem ir atkarīgas studijas par valsts budžeta līdzekļiem. Agnese atzina, ka  pati savlaik  ir bijusi skolotājas Gintas Žeimundes audzēkne Popes pamatskolā, kur arī guvusi nepieciešamās pamatzināšanas, kas ļāvušas viņai sekmīgi īstenot  turpmākās karjeras veidošanu.  Lai skolēniem būtu priekšstats, kas ir Ventspils Augstskola, Agnese iepazīstināja ar  studiju iespējām 3 fakultātēs, ar darba devēju pieprasījumu un interesi par speciālistiem; īpaši pieprasīti ir informācijas tehnoloģiju jomas un elektronikas speciālisti, arī tulki, tulkotāji un biznesa vadītāji. Praktisku ieskatu, kā aprīkotas signālapstrādes, optikas un robotikas laboratorijas, sniedza studenti – laboranti Pēteris un Dāvis.
  Pēc ekskursijas sekoja nopietns darbs- erudīcijas  un ārpus stundām gūto zināšanu un prasmju pārbaude.  Katras skolas  fizikas un ķīmijas skolotāju uzdevums bija izveidot asprātīgus uzdevumus ar praktisku ievirzi, pēc satura atbilstoši dabaszinātņu un matemātikas paraugprogrammai, piemēram-  aprēķināt, cik jāmaksā par elektrību, ja elektriskais svečturis deg nepārtraukti veselu mēnesi- 30 dienas, un ja zināms spuldzīšu skaits, jauda un elektrības cena, vai arī uzrakstīt  3 piemērus, kā var ietaupīt ūdeni ģimenes mājsaimniecībā, vienlaikus izveidojot ūdens „vizītkarti”, kur bez  visiem zināmajiem tā raksturojumiem un īpašībām  jāzina arī  kušanas  un viršanas temperatūra, molmasa un blīvums, jāzina, vai svaru mēra ar svariem, dinamometru vai spidometru, jāizprot, kuru spēku var izmainīt- Zemes pievilkšanas, smaguma spēku vai svaru. Atbildes bija visdažādākās – arī jautrību izraisošas.
   Konkursa noslēgumā – mājās sagatavota eksperimenta demonstrējums, kur otrai komandai bija uzdevums  atrast pareizo eksperimenta būtības skaidrojumu. Užavas eksperimentu – „sausā ledus” ieguvi no CO 2 ugunsdzēšamā aparāta ogļskābās gāzes, drošības tehnikas ievērošanas nolūkā demonstrēja skolotājs U.Ķemers.
  Noslēgumā tika apbalvoti pirmo trīs vietu ieguvēji. Tie šoreiz bija:
I vieta – Popes pamatskolas komandai (skolotājas Ginta Žeimunde, Lidija Vašuka),
II vieta – Ugāles vidusskolas B komandai ,
III vieta – Ugāles vidusskolas A komandai (skolotāji Aija Žogla, Aivars Žogla).
Pateicība par dalību konkursā  Piltenes vidusskolas komandai un skolotājam Raivo Ēcim, Ances pamatskolas komandai un  skolotājai Sandrai Liepiņai, Užavas pamatskolas komandai un skolotājam Uldim Ķemeram. Bet pats galvenais apbalvojums – gūtā atziņa, ka fizika un ķīmija var būt aizraujoša.

100 4245
100 4246
100 4248
100 4236

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm