Novada 2.–4. klašu konkurss “Gudrinieks – 2018”

Novada 2.–4. klašu konkurss “Gudrinieks – 2018”

2018-04-16, 06.21

puce

    Kā jau parasts, tuvojoties mācību gada noslēgumam, sākumskolas skolotāju metodiskā apvienība Ingunas Blokas vadībā organizē konkursu 2.–4. klašu skolēniem “Gudrinieks”.  Šogad tā tēma “Latvijai – 100” un norises vieta – Užava,  jo  tradicionāli šis pienākums tiek uzticēts  iepriekšējā gada  konkursa uzvarētājiem. Piedalījās 9 komandas no visām novada skolām. Konkursa ievadā sagatavotā mājas uzdevuma “Manas skolas vēsture” prezentācija.

  100 4561
  100 4562
  100 4564
  100 4570
  100 4572
  100 4573
  100 4577
  100 4596
  100 4600
  100 4602

    Užavas komandai sagatavots stāstījums ar atskatu laikā pirms 184 gadiem, kad  muižas ēkā atvēlētās  telpās skolēni varēja mācīties latviešu valodu un ticības mācību, tie bija skolas pirmsākumi. Tikai 1900. gadā skola tikusi pie savas ēkas no sarkaniem ķieģeļiem un ar dakstiņu jumtu; tajā  mācības notika līdz pat 1964. gadam, kad uzcēla pašreizējās skolas ēku. Skolēni lepojās ar Užavas skolas absolventiem, kuri pazīstami visā Latvijā, to vidū komponists Aldonis Kalniņš, Latvijas Universitātes profesors Viesturs Vēzis, TV žurnālists Jānis Geste.
   Popes komandai interesants stāstījums par savas skolas vēsturi. Skola dibināta 1851. gadā, laika gaitā atradusies dažādās ēkās, bet pašreizējā  jau kopš 1940. gada barona Bēra muižas pilī, kuras priekšā ir skaisti apstādījumi un puķu dobes, t. s. rundālis; zemniekiem muižas pārvaldnieka fon Rennes laikā bija aizliegts tam pat tuvumā rādīties, par to varēja saņemt rupjus lamu vārdus. Šodien tas ir atļauts un visiem pieejams, skolēni laipni aicināja apmeklēt savu skolu, kurā bez tam ir ļoti daudz kā interesanta un vēsturiska.
   Zūru komanda arī atskatās uz skolas vēsturi kopš 1875. gada, kad ar grāfa Lambsdorfa atļauju tiek uzcelta pirmā skolas ēka ar 2 stāviem, 15 istabām un tikai 1 skolotāju. Kopš tiem laikiem notikušas tik lielas izmaiņas, pārbūves un celtniecība, ka šī ēka atpazīstama tikai kā skolas galvenā jeb “vecā” daļa, kurā ir izvietoti mājturības kabineti un ko arī sākumskolas skolēni sauc par savu. Līdz nepazīšanai tā ir pārvērtusies kopš renovācijas 2000. gadā, kad  tika siltināta un nokrāsota baltā krāsā.
 Ances komanda stāstīja par savu skolu šodien, par to, ka dara labus darbus par godu savai dzimtajai vietai un Latvijai : Visu varam, visu darām mūsu mīļai Latvijai!
                Mūsu labie darbi 100 aug kā zīles ozolā”,
demonstrēja stilizētu ozolu, kurš ieaudzis skolas gaitenī, un kurā kā ozolzīli iekar katru labi padarītu darbu.
   Puzes komandai stāstījums par savu skolu, kurai ir tikai 42 gadi, neliels skolēnu skaits, bet ir labas tradīcijas – darbojas 2 tautas deju kolektīvi,  ansambļi, sporta pulciņš, mazpulks un jaunsargi; ikvienam ir iespēja izvēlēties savām interesēm atbilstošas nodarbības. Jau astoņus gadus pie skolas plīvo zaļais karogs – EKO skolas dalības apliecinātājs.
   Tārgales skolai šogad aprit 144 gadi; tagadējo skolas ēku uzcēla 1986. gadā un nu ir gaišas, plašas telpas, kurās mājīguma radīšanai tiek veikti arvien jauni uzlabojumi. Nesen pie skolas tika atklāts jaunais sporta stadions un trenažieru komplekss. Uz konkursu komanda ieradusies ar apņemšanos uzvarēt, bet ja arī neiznāks, tad  vēlas dalīties ar savām zināšanām un prasmēm.
   No Ugāles vidusskolas startēja divas komandas, priekšnesumā abas apvienojās un videomateriālā iepazīstināja ar savas skolas vēsturi pagātnē, kas bija veidota melnbaltā, un ar mūsdienām – krāsainā versijā.
   Piltenes vidusskolas komanda minēja tālo pagātni, kad 1570.  gadā Priekšpiltenē tika nodibināta pirmā skola. Vidusskola dibināta pirms 65 gadiem, toreiz mācības notika vairākās ēkās. Jaunais skolas korpuss,  kurš kalpo līdz šai dienai, tika atvērts 1974.  gadā. Šodien skolā mācās 138 skolēni, strādā 24 skolotāji, no kuriem trešā daļa ir bijušie šīs skolas absolventi.
   Pēc mājas darba prezentācijas sekoja patstāvīgo uzdevumu veikšana, zināšanu un prasmju demostrējums  5 stacijās: sociālās zinības, matemātika, mājturība un tehnoloģijas,  dabaszinības, latviešu valoda. Ikvienai komandai  katrā stacijā bija jāizpilda dotos uzdevumus. Sociālajās zinībās – juceklīgā zīmējumā jāatrod  Latvijas kontūru, ar zilu krāsu apzīmējot daļu, kura kartē saskaras ar jūru un līci, jāatrisina krustvārdu mīklu ar vietu nosaukumiem. Dabaszinībās – jāatpazīst zīmējumā attēlotos Latvijas augus, jāizkrāso to ziedus  atbilstošā krāsā, jānosaka, vai tas ir savvaļas, vai kultūraugs. Latviešu valodā – dotajām tautas dziesmām jāatrod atbilstošs sakāmvārds vai paruna, jāatrisina krustvārdu mīklu par Latviju. Uzdevumi nebija viegli arī matemātikas stacijā –  pēc dotajām sagatavēm jākonstruē rūķīšu mājiņu, vienlaicīgi domājot, no kurām varētu iznākt zīmējumā redzamā mājiņa. Domāšana un apķērība bija nepieciešama arī mājturības un tehnoloģiju stacijā – tur no plēstām ilustrācijas daļām bija jāsalīmē konkrēta Latvijas dabas ainava, darot to ļoti rūpīgi un iekļaujoties atvēlētajā laikā. Šis uzdevums bija ne visiem pa spēkam.
 Laiks pagāja nemanot, un vecais skolas zvans vēstīja, ka darbiņš jābeidz . Rezultāti iepriecinoši – ikviena komanda saņēma savu  vērtējumu:
Ugāles vidusskolas 1. komandai – I vieta,
Ugāles vidusskolas 2. komandai – II vieta,
Ances pamatskolas komandai – III vieta,
Piltenes vidusskolas komandai  nominācija – Aktīvākā,
Zūru pamatskolas komandai nominācija – Prasmīgākā,
Užavas pamatskolas komandai nominācija – Atjautīgākā,
Puzes pamatskolas komandai nominācija – Darbīgākā,
Popes pamatskolas komandai nominācija  – Draudzīgākā,
Tārgales pamatskolas komandai nominācija – Čaklākā ( jo bija tikai 4 dalībnieki, tātad strādāja par pieciem).
  Bet galvenais šajā pasākumā – visi bija gandarīti, jo šeit piemērots ir Užavas pamatskolas klasē izvietotais teiciens: “Visu tu vari; ko nezini – iemācīsies!”
  Kolektīvs PALDIES sākumskolas  metodiskās apvienības vadītājai Ingunai Blokai, Užavas pamatskolas pedagogiem, skolotājai Karīnai Cimermanei, kuri rūpējās par konkursa organizēšanu un tā veiksmīgu norisi.
Uz tikšanos nākamgad Ugālē!

100 4603

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm