No vienas Zvaigznes līdz nākamajai

No vienas Zvaigznes līdz nākamajai

2018-01-09, 07.14
100 4113

   Ar zināmu nepacietību gaidījām ikgadējo Zvaigžņu dienas pasākumu
5. janvārī novada izglītības iestāžu vadītājiem, kuru šogad organizēja Popes pamatskolas kolektīvs, jo pēc tradīcijas pagājušā gada ceļojošās Zvaigznes simbolu Užavas skolas direktore Guntra Magonīte nodeva direktorei Ligitai Lukševicai.

  100 4052
  100 4054
  100 4063
  100 4066
  100 4080
  100 4083
  100 4084
  100 4089
  100 4090
  100 4094
  100 4108
  26173601 1147365112061588 6542231824634820005 o

   Pasākums ar kopējo ideju – atskatīties uz iepriekšējā gada notikumiem izglītības jomā un vienlaicīgi arī labi un saturīgi atpūsties, ikvienā izglītības iestādē, kura to organizē, notiek oriģināli ar savu “rozīnīti”. Kaut ko nebijušu gaidījām arī no popiņiem, jo viņiem ir zināma priekšrocība, saimniekojot īstā muižā… Un sagaidījām! Īstenībā jau sagaidīja mūs – pati baronese Luize Šarlote fon Bēra, kura ar skolotājas Anitas Krūmiņas starpniecību bija nolaidusies no mākoņa maliņas, lai paskatītos, kas notiek bijušajos īpašumos, laipni aicināja viesus Rožu istabā. Baronese iepazīstināja ar viņas valdīšanas laiku tradīcijām, pārejot uz realitāti mūsdienās.
   U. Marhilēviča “Sens motīvs” ar G. Micānes vārdiem “Pasaku daino man vēji, pasaku žūžo man sils, ieklausies, notici, ceri…” skolotāju ansambļa sveiciens dalībniekiem, pēc kura baronese aicināja ķerties pie darba, jo laiks atpūtai beidzies.
   Darba programmu sāka domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks ar rezumējumu, ka aizvadītais gads pašvaldībai bijis veiksmīgs, kur daudz kas ir izdarīts arī izglītības laukā, līdzekļus ieguldot galvenajos virzienos: 3 skolu ēdināšanas bloku renovācijā, sporta infrastruktūras sakārtošanā un objektu rekonstrukcijā, 3 pirmsskolas izglītības iestāžu telpu remontā un rotaļlaukumu labiekārtošanā, kā arī pirmsskolas iestādes moduļa tipa piebūves celtniecībā Tārgales pamatskolā. Līdzekļi tika piešķirti arī Popes pamatskolas jumta seguma sakārtošanai. Kā neveiksmīgu priekšsēdētājs minēja Ugāles sporta manēžas rekonstrukcijas projektu, bet apsolīja, ka jau šogad darbi tiks uzsākti un turpināti pienācīgā kvalitātē. Pie tuvākās nākotnes iecerēm tika minēts arī telpu remonts un trenažieru zāles ierīkošana Piltenes vidusskolā, Tārgales pamatskolas jaunuzbūvētā pirmsskolas iestādes moduļa savienošana ar skolas ēku, lifta ierīkošana uz 2.stāvu, kā arī virtuves telpu bloka sakārtošana Popes pamatskolā, kur darbi nebūs vienkārši tādēļ, ka atrodas ēkā, kas ir valsts kultūras piemineklis.

   Vispārēju pasākuma dalībnieku atbalstu radīja priekšsēdētāja paziņojums, ka pašvaldība neplāno skolu skaita samazināšanu – atbalstīs finansiāli, cik vien tas iespējams, lai pastāvētu un darbotos visas novadā esošās izglītības iestādes. Priekšsēdētāja uzrunu turpināja viņa vietnieki – Guntis Mačtams ar domu, ka izglītībā ir pavilkta svītra jau paveiktajam un jaunais gads jāsāk ar jauniem darbiem, iespējams, ka būs arī kaut kas līdz šim neierasts, bet tam ir jāgatavojas jau savlaicīgi, lai varētu nostāties līdzsvarā ar laikmetu. Māris Dadzis konstatēja, ka izglītības darbiniekiem vienmēr ir kādas problēmas – vai nu algu reforma, vai kompetenču pieejas ieviešana… Bet tās nav īstas problēmas, jo ir pārvaramas. Galvenā problēma ir, ja cilvēkam nav veselības, nav pārvietošanās spēju. Tāpēc viņa vēlējums – lai jaunajā gadā ir veselība un dzīvesprieks, bet pārējo var radīt.
   Izglītības pārvalde bija izveidojusi 2017. gada izglītības galveno notikumu apskatu Ugunīgā Gaiļa gadā, tie tika prezentēti pa mēnešiem un katram bija savs moto – “Lēnām, bet uz priekšu! Strādā, un rezultāts neizpaliks”, vai “Kal dzelzi, kamēr tā karsta! Īsteno savus mērķus, tomēr – ievēro līdzsvaru starp vēlmēm un iespējām!”.
   Pateicība izglītības iestāžu vadītājiem par uzticēšanos un veiksmīgu sadarbību, par labajiem vārdiem, kas nākuši no sirds un arī par kritiku, kurai ir bijis savs pamatojums.
   Ja sekojam ķīniešu horoskopam, tad 18. februārī sāksies Dzeltenā Zemes Suņa gads.
   Suns simbolizē taisnīgumu, nekad nenodod, bet jārēķinās, ka viss notiks tā, kā būsim to pelnījuši. Devīze: Precīzi un taisnīgi!
  Turpinājumā baronese vēlējās iepazīties ar jaunienākošajām vērtībām un jēdzieniem izglītībā, piemēram, “kompetence, joma, caurvija” un aicināja visus aktīvi līdzdarboties.
   Kas ir kompetence, palīdzēja izprast aktivitāte “Komm pee Tencis” jeb “Nāc pie Tenča”, kur Tencis – vietējais Popes finiera suns bija sagatavojis katram atbilstošu Suņa gada horoskopu un aicināja iepazīties ar Ventspils kanisterapijas (suņu terapija) komandu, kura parādīja un pierādīja, ko spēj īpaši sagatavoti suņi medicīniskajā rehabilitācijā, kāda ir suņu asistētā palīdzība pedagoģijā, kā arī kādas izklaides ar suņiem var piedāvāt bērniem. Dalībniekiem bija iespēja pašiem darboties – dot suņiem pazīstamas komandas, atpazīt pārstāvētās šķirnes, iegaumēt suņu vārdus, pacienāt viņus ar nopelnītu kārumu.
   Caurviju principa izpratnei bija sagatavoti īpaši jautājumi, katram bija jāizvēlas vienu jomu no “caur-vijas”, uz kuru arī jāsniedz jēgpilnu atbildi. Vispārēju jautrību sagādāja tekstuāli garie jautājumi ar īsu un lakonisku atbildi.
   “Lielā ideja – vai domas materializējas?” varēja noskaidrot jomu mājā “Jo – ma – jo”, iepriekš uzrakstot uz papīra lapiņas savu vēlmi lietvārda formā, ieliekot to groziņā un ar makšķeres palīdzību nogādājot “Jo – ma – jo”. Rezultāti pārsteidzoši pierādīja, ka domas materializējas un katrs saņēma to, ko bija vēlējies, vai iespējami tuvu tam.
   Baronesei jau bija apnikušas mūslaiku izklaides, jo bija nesaprotamas, tāpēc viņa steidzināja uz bēniņistabu, telpu, kura esot tuvāk tai vietai, no kuras Šarlote ieradusies, un kurā notiek viņas laikam tuvākas un saprotamākas nodarbes – darbojas Popes muižas pasts. Pastā varēja izvēlēties īpašu apdrukātu papīru, no kura salocīt tā laika aploksni, aploksnē ievietot paša izgatavotu apsveikuma atklātni ar muižai raksturīgiem attēliem, uzrakstīt apsveikuma tekstu nezināmam adresātam, sūtījuma aploksni apzīmogoja baronese pašrocīgi, skolotāja Ingrīda Andersone aizzieģelēja to ar karstu zīmoglaku. Savu sūtījumu bija jāiekar auklā kopā ar citiem sūtījumiem. Pēc dziesmas “Tikai no tevis nav vēstules” izpildījuma direktores Ligitas akordeona pavadījumā, varēja izvēlēties pēc noformējuma sev iepatikušos vēstuli.
   Iespējams, ka kādā no apsveikumiem bija šādas rindas: “Tas, ko tu dari šodien, padara tevi par cilvēku, kāds tu būsi rīt.”
   Arī šī gada Zvaigznes dienas pasākums bija kaut kas īpašs, tāpat kā visi iepriekšējie. Nākamā gada organizatora simbolu Zvaigzni saņēma Zūru pamatskolas direktore Santa Broša. Liels dalībnieku PALDIES visam Popes pamatskolas kolektīvam par izdomu, iniciatīvu, pacietību, brīvā laika nežēlošanu!

100 4102

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm