Novada “Lakstīgala 2018”

Novada “Lakstīgala 2018”

2018-01-21, 22.01
100 4167

   18. janvārī – zīmīgā datumā, kad līdz Latvijas valsts 100. dzimšanas dienai atlikuši vien desmit mēneši, Zūru pamatskolā notika mūsu novada latviešu tautas dziesmu dziedāšanas konkurss “Lakstīgala 2018”.

  100 4146
  100 4147
  100 4149
  100 4153
  100 4157
  100 4159
  100 4161
  100 4163
  100 4176

   Tradīcija iedibināta 2003. gadā – notikumam atzīmējam  15 gadus, tās idejas autoram –diriģentam, publicistam un pedagogam Robertam Zuikam 20. janvārī apritētu 105 gadi.
  Šogad sacensībā 1.–4. klašu  grupā piedalījās  Zūru, Užavas, Puzes pamatskolas  komandas,  5.–9. klašu grupā bez konkurences  – Puzes pamatskolas “lakstīgalas”.  Priecē, ka dalībnieku vidū ir arī zēni – mums jau zināmais Aleksis Ūdris no Zūru pamatskolas, un viņam ir pievienojies pužiņš Roberts Anderšmits.
  Kā vienmēr, gaidīts ir komandu mājas darba izpildījums, kur atraktīvā veidā jāprezentē savai dzimtajai vietai raksturīgo; tās var būt dziesmas, tradīcijas, anekdotes, konkrēti notikumi, mūzikas instrumenti. Patīkami pārsteidza Zūru skolas komanda, kura ceļoja muzikālā pagātnē, ar konkrēti izvēlētu tēmu – Emiļa Melngaiļa veikums periodā, kad viņš, vācot tautas dziesmas gar Kursas (Korsas) krastmalu, kājām no Rucavas, Bārtas, Alsungas, pa ceļam iegriežoties arī Užavā, nonācis un kādu laiku darbojies arī Cirpstenes ciemā vācot ziņas un fotografējot „mūzikas rīkus” –divnāšu svilpi, oškoka tauri, stabuli.  Lai to uzskatāmi parādītu, zūriņi bija sagādājuši šī ciema aktīvā kultūrvēstures zinātāja Gunāra Māliņa īpašumā esošo mūzikas instrumentu cītaru, no skolas muzeja -E.Melngaiļa nošu pieraksta materiāla kopiju un arī tam laikam atbilstošus rakstāmpiederumus- zoss spalvaskātu, kuru mērcēt īstā tintnīcā un uzrakstīto nosusināt ar tintes nospiežamo presi. Pēc sacensības katrs varēja izmēģināt savu rakstītprasmi, izmantojot šos piederumus.
 Užavnieki  kādai folkloras ekspedīcijas dalībniecei no Rīgas bija sagatavojuši teikas par Elku liepu, nostāstus par neparastām vietām – Jumpravas kurtumu – atvaru, kurā savu sodu saņēmusi niknā muižas jumprava un vēl joprojām tajā “griežot ūdeni”. Arī par Piņķu vējdzirnavām, kuras tagad ir Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja objekts, bija īpašs nostāsts.
 Puzes skolas  mazie dalībnieki stāstīja  teikas par Puzes ezera rašanos, par pilskalnu, gar kuru tecējusi liela upe, viņu mājas darba kopsecinājums  izskanēja dziesmā  „Skaista mana brāļa sēta”. Lielajām „lakstīgalām” sadzīves tēma – par to, kas reiz atradās puzenieku virtuvē un istabās, lietojot  apvidvārdus  ķēķis, antkambaris, dubenistaba, ķocis, ķisendrāna, spieģelis.
 Tautas tērpa un tā detaļu raksturojumā, kā arī latvisko zīmju skaidrojumā  bija zinošas visas komandas, izlozēto tautas dziesmu dziedāšanas sacensībā  pārākas bija Puzes pamatskolas 5.-9. klašu grupas meitenes; viņas  būs dalībnieces arī sacensību „Lakstīgala 2018” Kurzemes vēsturiskajā novadā Kuldīgā 31. janvārī. Pasākuma kopvērtējumā – Pateicība par veiksmīgu dalību visām 1.-4. klašu grupām un viņu skolotājām Ilzei Gestei, Ligitai Matisonei un Lienītei Čačei. Par aktivitāti pelnīta uzslava Puzes pamatskolas meitenēm Kristiānai Apsītei un Alitai Šļuncevai.
  Mūzikas skolotāju metodiskās apvienības vadītāja
L. Čače atzīmēja, ka jebkurš latvietis pazīst un dzied latviešu tautas dziesmu, tā būs vienmēr, kamēr vien paši to godāsim un saglabāsim.

100 4186
100 4188
100 4189
100 4191

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm